یبوست دارید ؟ احتمال دیابت در شما زیاد است
بازدید:۱۲۷
به گزارش خبرگزاری | یبوست، زمانی اتفاق می افتد که حرکات روده شما آنطور که باید نباشد و یک علامت شایع گوارشی دیابت است و کارشناسان تخمین می زنند که ممکن است تا 60 درصد از افراد مبتلا به دیابت را تحت تاثیر قرار دهد. یبوست می تواند ناشی از سطوح بالای قند خون باشد که منجر به آسیب عصبی در سیستم گوارشی، رژیم غذایی کم فیبر، عدم ورزش و استفاده از برخی داروها می شود.یبوست چیست؟
به گزارش به گزارش خبرگزاری ، یبوست زمانی اتفاق می افتد که حرکات روده شما به طورعادی نمی باشد و در حالی که حرکات روده هر فرد کمی متفاوت است، یبوست به طور کلی به عنوان موارد زیر تعریف می شود:
- اجابت مزاج کمتر از سه بار در هفته
- دیابت-باشد">مدفوع خشک، سفت یا سخت و دردناک
- نفخ یا ناراحتی همراه با حرکات روده
تقریباً همه افراد در دوره ای از زندگی خود دچار یبوست می شوند. این مشکل گوارشی معمولاً در اثر عواملی مانند رژیم غذایی، داروها، کم آبی بدن، استرس، تغییر روال، سفر و فعالیت بدنی کم ایجاد می شود.
یبوستی که به سرعت برطرف می شود، معمولا جدی نیست اما زمانی که یبوست شدید است، به طور مکرر اتفاق می افتد، یا ناشی از یک بیماری دیگر مانند دیابت است، نیاز به مراجعه به پزشک دارد.
کارشناسان توصیه می کنند در صورت مشاهده علائم زیر حتما به پزشک مراجعه کنید:
- بیش از سه روز اجابت مزاج نداشته اید
- درد یا نفخ شکمی دارید که از بین نمی رود
- خون در مدفوع شما مشاهده شده است
- حالت تهوع، استفراغ یا تب دارید
آیا یبوست از علائم دیابت است؟
یبوست یکی از علائم شایع دیابت نوع 1 و نوع 2 است. افراد مسن، افراد با شرایط سلامتی خاص و افراد باردار ممکن است بیشتر از دیگران دچار یبوست شوند.
دلایل متعددی باعث یبوست در افراد دیابتی می شود، از جمله:
- نوروپاتی دیابتی : آسیب عصبی مرتبط با دیابت به دلیل سطح قند خون بالا یا کنترل نشده می تواند بر نحوه حرکت غذا در دستگاه گوارش تأثیر بگذارد و منجر به مشکلات معده مانند یبوست یا اسهال شود.
- رژیم غذایی و ورزش: ننوشیدن آب کافی، نخوردن فیبر کافی و ورزش نکردن می تواند منجر به یبوست شود. این عوامل ممکن است به ویژه بر افراد مبتلا به دیابت تأثیر بگذارد که در مدیریت سطح قند خون و رژیم غذایی مشکل دارند یا ممکن است توانایی یا دسترسی به حرکت و ورزش را نداشته باشند.
- داروها: برخی از داروها می توانند حرکت در دستگاه گوارش را کند کرده و منجر به یبوست شوند. این موارد شامل داروهای فشار خون خاص، داروهای ضد درد ، آنتی اسیدها، آنتی هیستامین ها و داروهای ضد افسردگی می شود. این دارو همچنین می تواند شامل آگونیستهای گیرنده GLP-1 و گلوکوفاژ (متفورمین) باشد که هر دو دارو معمولاً برای مدیریت سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت تجویز میشوند.
یبوست چگونه درمان می شود؟
یبوست معمولاً با تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی قابل درمان است و ممکن است با درمان های بدون نسخه (OTC) یا داروهای تجویزی در موارد شدیدتر برطرف شود.
اگر دیابت دارید، برنامه درمانی شما برای یبوست باید شامل نظر یک پزشک باشد تا اطمینان حاصل شود که هرگونه تغییری که ایجاد می کنید تأثیر منفی بر سلامت یا وضعیت کلی شما نخواهد داشت.
معمولاً ابتدا راهکارهای خانگی برای تسکین یبوست پیشنهاد می شود. این موارد عبارتند از:
- خوردن فیبر بیشتر برای تحریک حرکات منظم روده به طور طبیعی
- افزایش فعالیت بدنی برای تشویق ماهیچه های روده به انقباض
- افزایش سطح هیدراتاسیون برای حفظ عملکرد روان دستگاه گوارش
- مدیریت قند خون برای کمک به جلوگیری از آسیب عصبی دیابت که منجر به یبوست می شود
- آموزش مجدد روده، یا رفتن به دستشویی در یک زمان در روز، برای ایجاد یک روال حرکت روده
اگر این روشهای درمانی مؤثر نباشند، پزشک ممکن است داروهای OTC یا نسخهای را توصیه کند، از جمله:
- مکمل های فیبر برای کمک به تحریک حرکت روده
- نرم کننده های مدفوع برای دفع راحت تر مدفوع
- ملین های اسمزی مانند MiraLAX و Generlac (لاکتولوز) به جذب آب به روده بزرگ کمک می کنند و در نتیجه حرکات روده راحت تر دفع می شود.
- ملین های محرک مانند Ex-Lax و Dulcolax حرکت ماهیچه های روده را تسریع می کنند.
انواع خاصی از ملین ها، مانند لاکتولوز، می توانند بر سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت تأثیر بگذارند. مهم است که با یک پزشک در مورد درمان یبوست و دوز مصرفی مشورت کنید.
چه زمانی باید به یک پزشک مراجعه کرد؟
افراد مبتلا به دیابت که گاه به گاه یبوست را تجربه میکنند، بهتر است این موضوع را با یک پزشک در میان بگذارند تا تشخیص و درمان بهتری را دریافت کنند اما اگر دیابت دارید و یبوست شما مزمن است (چند روز یا بیشتر طول می کشد)، ایده خوبی است که فورا به پزشک مراجعه کنید.
علاوه بر این، در صورت مشاهده موارد زیر به دنبال مراقبت های پزشکی اورژانسی باشید:
- یبوست شدید یا عدم اجابت مزاج بیش از سه روز
- یبوست که برای شما ناگهانی یا جدید است
- درد یا نفخ شکم که از بین نمی رود
- مشاهده خون در مدفوع شما
- حالت تهوع، استفراغ یا تب
- کاهش وزن ناخواسته
- زمانی که درمان های خانگی یبوست موثر نیستند
خلاصه
یبوست می تواند یکی از علائم شایع دیابت باشد که اغلب به دلیل آسیب عصبی مرتبط با دیابت در دستگاه گوارش است که از سطح قند خون کنترل نشده ناشی می شود. سایر عوامل موثر در یبوست عبارتند: از رژیم غذایی، ورزش و داروها.
با نظر یک متخصص غدد، افراد مبتلا به دیابت معمولاً می توانند از طریق تغییر سبک زندگی، مانند تغییر در رژیم غذایی و سطح فعالیت بدنی، یبوست را تسکین دهند. همچنین ممکن است در صورت نیاز از داروهای OTC یا نسخه ای مانند ملین ها استفاده شود.
21458/غ