پرینت

بهترین ارزهای دیجیتال برای استخراج در سال ۲۰۲۲

هرگاه صحبت از استخراج ارز دیجیتال می‌شود ناخودآگاه ذهن ما این سؤالات را مرور می‌کند: معنی استخراج ارز دیجیتال چیست؟ پرسودترین ارزهای دیجیتال برای استخراج کدام‌ها هستند؟ آیا هر ارز دیجیتالی را می‌توان استخراج کرد؟ آیا این کار نیاز به دستگاه خاصی دارد یا با کامپیوترهای خانگی هم قابل انجام است؟ چگونه می‌توان سودآوری استخراج را محاسبه کرد؟

استخراج؛ واژه‌ای که تا همین چند سال پیش با شنیدنش تصویری از معدن‌ و افرادی که با تلاش فراوان در حال شکافتن کوه یا زمین هستند برایمان تداعی می‌شد. شغلی که در رتبه اول سخت‌ترین مشاغل دنیا قرار دارد. کارگرانی که جان خود را در این راه به خطر می‌اندازند و در نهایت مبلغی ناچیز عایدشان می‌شود.

اما در دنیای امروز یکی از داغ‌ترین و جذاب‌ترین روش‌های کسب درآمد از ارزهای دیجیتالی مشارکت و فعالیت به‌عنوان استخراج‌کننده یا ماینر (Miner) است. روشی که اگر به‌درستی مهیا و محقق شود می‌تواند بسیار سودآور باشد؛ اما معنا و مفهوم استخراج ارز دیجیتال چیست؟

به‌‌طور کلی استخراج یا ماینینگ ارز دیجیتال به فرایند تأیید تراکنش‌ها در شبکه که سخت‌افزارهایی نظیر پردازنده (CPU)، کارت گرافیک (GPU) یا مدار مجتمع با کاربرد خاص یا ای‌سیک (ASIC) انجام می‌دهند، گفته می‌شود. اگر دوست دارید بیشتر در مورد ای‌سیک‌ها و دستگاه‌های استخراج بدانید، پیشنهاد می‌کنیم مطلب «ای‌سیک چیست؟[1]» را بخوانید.

برخلاف معادن مرسوم، یک استخراج‌کننده ارز دیجیتال باید یک سیستم سخت‌افزار قدرتمند شامل یک یا چند کارت گرافیک، پردازنده قوی، ابزار خنک‌کننده مناسب، اتصال همیشگی به اینترنت، نرم‌افزار‌های موردنیاز برای استخراج و یک کیف پول ارز دیجیتال داشته باشد. البته عضویت در یک استخر استخراج نیز باید در فهرست الزامات ماینینگ قرار گیرد.

همچنین بخوانید: آموزش استخراج بیت کوین + معرفی بهترین دستگاه‌های ماینینگ[2]

آنچه پیش از فراهم کردن تمامی این ابزارها به آن نیاز داریم،، رسیدن به پاسخ پرسش‌هایی است که در ابتدا مطرح کردیم. برای آنکه به جواب این سؤالات برسیم توصیه می‌کنیم خواندن این مقاله را از دست ندهید.

چگونگی محاسبه سودآوری استخراج

اساسی‌ترین موضوع در استخراج ارزهای دیجیتال اطمینان از سودآور بودن عملیات استخراج است؛ چراکه در این مرحله باید هزینه‌های مختلفی را پرداخت کنید که قطعاً بدون برنامه‌ریزی و برآورد سود، این کار می‌تواند موجب ضرر مالی برای شما شود.

ازآنجاکه تعیین سودآوری استخراج به پارامترهای زیادی مانند هزینه برق، سختی استخراج، قیمت ارز دیجیتال و دیگر عواملی که دائما در نوسان هستند بستگی دارد، پس بهتر است از ابزاری استفاده کرد که بتواند به‌خوبی این موارد را پوشش دهد و برآورد مناسبی را در اختیار کاربر بگذارد. بهترین وسیله برای این کار، ماشین حساب استخراج ارزهای دیجیتال[3] است.

ازآنجاکه هر سخت‌افزاری که برای استخراج استفاده شود، علاوه بر میزان برق مصرفی دارای توان محاسباتی مخصوص به خود است که ما آن را نرخ هش یا هش ریت (Hash rate)[4] می‌نامیم، با داشتن این پارامترها و مراجعه به ماشین حساب ماینینگ، می‌توانید سود تقریبی خود را از استخراج ارزهای دیجیتال محاسبه کنید.

نحوه استفاده از این ماشین حساب به این صورت است که پس از ورود به صفحه ماشین حساب استخراج، ابتدا در منوی بالا، نام ارز موردنظر خود را انتخاب می‌کنید.

سپس در قسمت نرخ هش و برق مصرفی، مشخصات دستگاه یا سخت‌افزار استخراج موردنظر خود را وارد کنید.

برای پیدا کردن هش ریت یک سخت‌افزار یا دستگاه استخراج کافی است به بخش ماینرها[5] در سایت ارزدیجیتال مراجعه کرده یا اگر مدل موردنظر شما در فهرست موجود نبود می‌توانید نام قطعه موردنظر خود را در گوگل جستجو کنید.

مثلاً عبارت NVIDIA RTX ۳۰۷۰ Ti Hash Rate Ethereum را در مرورگر وارد کنید. پس از جست‌وجو با چنین صفحه‌ای مواجه خواهید شد:

در این جست‌وجو میزان نرخ بازگشت سرمایه (ROI)، میزان هش ریت و برق مصرفی بر حسب وات به شما نشان می‌دهد که با داشتن آنها می‌توانید به‌راحتی میزان سودآوری و بهینه بودن دستگاه‌های مورداستفاده برای استخراج را بسنجید.

موضوع بعدی که باید به آن توجه داشت پیوستن به استخرهای استخراج و کارمزد آنهاست. اما معنای استخر استخراج چیست؟

از آنجا که رقابت برای استخراج ارزهای دیجیتال روزبه‌روز بیشتر می‌شود، ماینرها تصمیم گرفتند که به جای هزینه بیشتر و ارتقای دستگاه‌های خود توان این دستگاه‌ها را با سایر ماینرها به اشتراک بگذارند و با توان جمعی بالاتر فرایند استخراج را به پیش ببرند. این استخرها در واقع محلی مجازی برای ادغام توان قدرت استخراج و افزایش شانس دریافت پاداش است. در صورتی که می‌خواهید بیشتر درباره استخرهای استخراج بخوانید، پیشنهاد می‌کنیم مطلب «استخر استخراج چیست؟[6]» را مطالعه کنید.

اغلب این استخرها نرخی بین ۱ تا ۳ درصد از سود یا پاداش استخراج بلاک را از ماینرها دریافت می‌کنند.

نمودار توزیع استخرهای استخراج اتریوم بر اساس EtherChain

پس از واردکردن مابقی اطلاعات درخواستی ماشین حساب سودآوری و درآمد خالص ماهیانه شما را نمایش می‌دهد. البته راه‌اندازی عملیات استخراج در مقیاس بزرگ، نیاز به برآورد هزینه‌های دیگری از جمله هزینه نگهداری، هزینه اجاره مکان و غیره نیز خواهد بود که باید آنها را نیز موردتوجه قرار دهید.

بیت کوین

نام بیت کوین (Bitcoin) را کمتر کسی است که نشنیده باشد. ارز دیجیتالی که آغازگر دوره طلایی تبادلات دیجیتالی در جهان است و در حال حاضر نیز به‌عنوان ارزشمندترین دارایی دیجیتال در جهان شناخته می‌شود. بیت کوین برای اولین بار نامش به‌واسطه انتشار مقاله جامع (Whitepaper) در سال ۲۰۰۸ توسط فرد یا گروهی با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto)، بر سر زبان‌ها افتاد.

بیت کوین به‌دلیل استفاده از الگوریتم اجماع اثبات کار (Proof of Work) در حال حاضر یکی از بهترین گزینه‌ها برای استخراج است. کاربرانی که می‌خواهند سود سرشاری از استخراج ارزهای دیجیتال داشته باشند، ابتدا به سراغ بیت کوین می‌روند. در سال‌های گذشته بسیاری می‌توانستند تنها با استفاده از رایانه‌های شخصی و کامپیوترهای خانگی این ارز دیجیتال را استخراج کنند؛ اما با بالا رفتن هش ریت شبکه، این موضوع در حال حاضر تنها با دستگاه‌های ASIC یا کامپیوترهای بسیار قوی ممکن است.

با این حال موضوع ماینینگ علاوه بر جنبه سودآوری، شاخصه‌ای پراهمیت نیز محسوب می‌شود؛ چراکه استخراج‌کنندگان بیت کوین مسئول حفظ امنیت و تأیید تراکنش‌ها هستند و حضور آنها از این نظر برای شبکه الزامی است.

مسیر استخراج ارزهای دیجیتال چندان هموار نبوده و علاوه بر محدودیت‌هایی که برخی کشور در قبال استخراج آنها به‌وجود آورده‌اند و حضور ماینرها را دست‌خوش تغییراتی کرده‌اند موضوعات دیگری مانند هاوینگ[7] (Halving) نیز بر مشارکت استخراج‌کنندگان بیت کوین تأثیر گذاشته است.

شمارشگر هاوینگ بیت کوین

به‌طور کلی در هاوینگ بیت کوین، میزان پاداش دریافتی تولید هر بلاک پس از چهار سال نصف شده و این روند تا پایان استخراج آخرین واحد از این ارز دیجیتال ادامه خواهد داشت. بنابراین بسیاری در تلاش هستند تا پیش از وقوع هاوینگ بعدی و کاهش پاداش تولید هر بلاک از فرصت باقی‌مانده استفاده و خود را در استخراج این ارز دیجیتال سهیم کنند.

بیت کوین را می‌توان جزو پرسودترین ارزهای دیجیتال برای استخراج دانست. این ارز دیجیتال در جایگاه نخست سایت کوین مارکت کپ[8] (Coinmarketcap) قرار داشته و در زمان نوشتن این مقاله قیمت آن نزدیک به ۵۱,۰۰۰ دلار بوده است.

مشخصات و ویژگی‌های بیت کوین:

  • الگوریتم استخراج: SHA-256
  • پاداش بلاک: ۶.۲۵ کوین
  • زمان تولید هر بلاک: ۱۰ دقیقه
  • استخرهای استخراج: F2pool ،Antpool ،ViaBTC
  • سخت‌افزار مناسب برای استخراج: ای‌سیک
  • تاریخ ساخته شدن بلاک اولیه (Genesis Block): ۳ ژانویه سال ۲۰۰۹

اتریوم

ایده‌های یک جوان روسی‌کانادایی علاقه‎‌مند به بیت کوین با نام ویتالیک بوترین[9] (Vitalik Buterin) موجب به‌وجود آمدن ارز دیجیتالی شد که بسیاری آن را رقیب قدرتمند Bitcoin می‌دانند. اتریوم (Ethereum) را می‌توان دروازه دنیای غیرمتمرکز دانست، جهانی عاری از هرگونه واسطه و مجوزهای دست‌وپاگیر.

سازندگان اتریوم معتقد هستند با ساخت این شبکه بلاک چینی می‌توان چرخه مبادلاتی و مالی را در جهان متحول کرد. پشتیبانی و اجرای قراردادهای هوشمند، امکان ساخت و توسعه اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز (ِDApp) و وجود امکانات متعدد برای توسعه‌دهندگان تنها بخشی از امکانات گسترده‌ای است که شبکه اتریوم برای کاربران فراهم کرده است.

شبکه اتریوم را اولین بار ویتالیک بوترین در مقاله جامعی که در سال ۲۰۱۳ منتشر شد، به جهانیان معرفی کرد. در سال ۲۰۱۵ نیز این شبکه کار خود را آغاز کرد.

موضوع حائز اهمیت در خصوص اتریوم این است که این شبکه ابتدا با الگوریتم اجماع اثبات کار، راه‌اندازی شد؛ اما از آنجا که نقدها و ایراداتی به این نوع سازوکار وجود دارد، توسعه‌دهندگان این شبکه تصمیم گرفتند تا با به‌روز رسانی‌های متعدد، آرام‌آرام الگوریتم اثبات سهام (Proof of Stake) را جایگزین اثبات کار کنند. در نهایت با روی کار آمدن اتریوم ۲.۰، اثبات کار کنار گذاشته خواهد شد و دیگر امکان استخراج اتریوم مقدور نخواهد بود. اگر دوست دارید بیشتر در مورد اتریوم ۲.۰ بدانید، پیشنهاد می‌کنیم سری هم به مقاله «اتریوم ۲.۰ چیست؟[10]» بزنید.

بر اساس جدول سایت کوین مارک کپ اتریوم در حال حاضر در جایگاه دوم بازار ارزهای دیجبتالی قرار دارد و قیمت آن در زمان نگارش این مقاله در حوالی ۴,۰۰۰ دلار قرار دارد.

مشخصات و ویژگی‌های اتریوم:

  • الگوریتم استخراج: EtHash
  • پاداش بلاک: ۲.۰ اتر
  • زمان هر بلاک: ۱۵ ثانیه
  • استخرهای استخراج: Ethpool/Ethermine ،Nanopool ،Dwarfpool
  • سخت‌افزار مناسب برای استخراج: ریگ کارت‌های گرافیکی قدرتمند، دستگاهای EtHash ASIC Miner
  • تاریخ ساخته‌شدن بلاک اولیه (Genesis Block): ۳۰ ژوئیه سال ۲۰۱۵

دوج کوین

یکی دیگر از پرسودترین ارزهای دیجیتال برای استخراج دوج کوین (Dogecoin) است. بسیاری پدید آمدن ارز دیجیتال دوج کوین را سرآغاز ظهور موج جدیدی از آلت کوین‌ها یا به تعبیری میم کوین‌ها می‌دانند. دوج کوین دارایی دیجیتالی است که در قالب یک شوخی شکل گرفت؛ اما به‌سرعت به یکی از داغ‌ترین موضوعات در حوزه ارزهای دیجیتال تبدیل شد.

دوج کوین برخلاف رقبای خود از پشتوانه خاص و ویژه‌ای برخوردار نیست؛ اما جامعه‌ای که طرفدار این ارز دیجیتال هستند آن را بسیار ارزشمند و آینده‌دار می‌دانند. با حمایت‌های فراوان از جانب سلبریتی‌ها، میم کوین‌ها به یکی از ارکان مهم بازار ارزهای دیجیتال تبدیل شده‌اند.

آنچه که دوج کوین را به ارز دیجیتالی جذاب تبدیل کرده است، علاوه‌بر جامعه بزرگ طرفدارانش در شبکه‌های اجتماعی مانند Reddit؛ موضوع استخراج و سودآوری آن است.

دوج کوین سختی شبکه‌ای به مراتب پایین‌تر از بیت کوین داشته و پاداش آن نیز از بیت کوین بیشتر است. از آنجا که در فرایند اثبات کار، مصرف انرژی بالاست و دوج کوین هم مانند لایت کوین از الگوریتم اجماع Scrypt استفاده می‌کند می‌توان با استخراج ترکیبی[11] (Merged Mining) و قدرت پردازش شبکه لایت کوین استفاده کرد و دوج کوین و لایت کوین را همزمان استخراج کرد. بنابراین افرادی که به‌دنبال استخراج دوج کوین هستند می‌توانند به سراغ استخراج لایت کوین بروند و علاوه بر لایت کوین، دوج کوین هم به‌دست آورند.

در حال حاضر این ارز دیجیتال در جایگاه یازدهم سایت کوین مارکت کپ قرار گرفته است و قیمتی حدود ۰.۱۷ دلار دارد.

مشخصات و ویژگی‌های دوج کوین:

  • الگوریتم استخراج: Scrypt
  • پاداش بلاک: ۱۰,۰۰۰ کوین
  • زمان هر بلاک: ۱ دقیقه
  • استخرهای استخراج: Aikapool ،۱CoinPool ،Multipool
  • سخت‌افزار مناسب برای استخراج: ای‌سیک
  • تاریخ ساخته‌شدن بلاک اولیه (Genesis Block): ۸ دسامبر سال ۲۰۱۳

مونرو

یکی از پارامترهایی که موجب محبوبیت ارزهای دیجیتال شده است موضوع حفظ حریم شخصی کاربران است. شبکه مونرو (Monero) یکی از پیشگامان حفظ حریم خصوصی کاربران و ناشناس‌ ماندن آنها در فرایند تراکنش و جابه‌جایی دارایی‌هاست.

یکی از انتقاداتی که همواره متوجه تراکنش‌های بیت کوین است، نمایش جزئیات تراکنش‌ این شبکه است. تیم توسعه مونرو این موضوع را یکی از عمده دلایل ساخت این شبکه معرفی می‌کند. مونرو در اصل به منظور حل این مشکل و انجام تبادلات پولی و مالی بدون سانسور و با رعایت حریم خصوصی افراد ایجاد شد.

از آنجا که ما در ارزهای دیجیتال دسته‌بندی‌های مختلفی داریم، ارز دیجیتال مونرو نیز در دسته پرایوسی کوین‌ها (Privacy Coin)[12] یا دارایی‌های دیجیتالی مبتنی بر حریم شخصی کاربران قرار می‌گیرد. با وجود آنکه حفظ حریم خصوصی برای بسیاری از اهمیت بالایی برخوردار است، منتقدانی هم دارد؛ آنها بر این باورند که مشخص‌نبودن جزئیات تراکنش ممکن است خطرناک باشد و این پوشش به ابزاری در دست خلافکاران و فعالان در دارک وب تبدیل شود.

ارز دیجیتال مونرو به‌دلیل استفاده از الگوریتم ویژه‌ای که دارد، اجازه استخراج با دستگاه‌های ای‌سیک را نمی‌دهد. بنابراین با کنار رفتن گزینه ASIC، این ارز دیجیتال را می‌توان با استفاده از چند CPU و GPU قدرتمند استخراج کرد. قیمت این ارز دیجیتال در زمان نگارش این متن در حوالی ۱۹۷ الی ۱۹۸ دلار در نوسان است.

مشخصات و ویژگی‌های مونرو:

  • الگوریتم استخراج: RandomX ،CryptoNight
  • پاداش بلاک: ۲.۱۵ کوین
  • زمان هر بلاک: ۲ دقیقه
  • استخرهای استخراج: SupportXMR.com ،xmr.nanopool.org ،monero.crypto-pool.fr
  • سخت‌افزار مناسب برای استخراج: CPU یا کارت‌های گرافیک قوی
  • تاریخ ساخته‌شدن بلاک اولیه (Genesis Block): ۱۸ آوریل سال ۲۰۱۴

زی‌کش

یکی دیگر از پرایوسی کوین‌های مطرح، زی‌کش (ZCash) است. ارز دیجیتالی که سازندگان آن مدعی ایجاد حریم خصوصی، آن هم به‌صورت کامل، هستند. زی‌کش را می‌توان یک از اعضای خانواده بزرگ بیت کوین دانست، چراکه این دارایی دیجیتالی بر اساس کدهای پایه بیت کوین نوشته شده و در عین حال برخی از ویژگی‌های طلای ارزهای دیجیتال را نیز به ارث برده است.

این شبکه بلاک چینی مانند بیت کوین دارای ۲۱میلیون واحد ارز بومی بوده و تا زمان نگارش این مطلب حدود ۱۳ میلیون واحد از آن استخراج شده است. زی‌کش از یک سیستم ضد تورمی هاوینگی برای کاهش پاداش تولید بلاک استفاده می‌کند. اولین هاوینگ زی‌کش در نوامبر سال ۲۰۲۰ انجام شد و سال ۲۰۲۴ هاوینگ بعدی ZCash رخ خواهد داد.

شمارشگر هاوینگ زی‌کش

زی‌کش از پروتکل رمزنگاری مبتنی بر دانش صفر (Zero-Knowledge) و غیرتعاملی با نام zk-SNARKs استفاده می‌کند. این پروتکل، به شبکه زی‌کش امکان می‌دهد تا تراکنش‌ها را تنها با داشتن چند پارامتر و بدون افشای اطلاعات اشخاص، تأیید و ارسال کند. سازندگان زی‌کش بر این باورند که با استفاده از این پروتکل آنها امن‌ترین حریم خصوصی را نسبت به سایر ارزهای دیجیتال برای کاربران خود مهیا کرده‌اند.

موضوع حفظ حریم خصوصی در کنار کارمزد پایین تراکنش‌ها، قابلیت استخراج، وجود انقضای معاملات و معاملات چند امضایی از جمله مواردی است که موجب برتری این دارایی در برابر سایر ارزهای دیجیتال شده است. قیمت این ارز دیجیتال در زمان نگارش این مطلب در فواصل قیمتی ۱۷۲ تا ۱۷۳ دلار در نوسان است.

مشخصات و ویژگی‌های زی‌کش:

  • الگوریتم استخراج: Equihash
  • پاداش بلاک: ۲.۵ کوین
  • زمان هر بلاک: ۱.۲۵ دقیقه
  • استخرهای استخراج: ViaPool ،F۲Pool ،Luxor
  • سخت‌افزار مناسب برای استخراج: ای‌سیک، استفاده از کامپیوترهای شخصی و کارت‌های گرافیک و CPU برای استخراج زی‌کش به‌صرفه نیست.
  • تاریخ ساخته‌شدن بلاک اولیه (Genesis Block): ۲۸ اکتبر سال ۲۰۱۶

ریون‌کوین

ریون کوین (Ravencoin) به‌نوعی از خانواده بیت کوین است. این ارز دیجیتال شبکه‌ای همتابه‌همتا بوده که با هدف توکن‌سازی از دارایی‌ها و اوراق بهادار و انتقال آنها راه‌اندازی شده است.

ریون کوین بسیاری از ویژگی‌های بیت کوین را در خود جای داده است. یکی از این موارد محدودیت تعداد کوین‌هایی قابل‌استخراج این شبکه است. ماینرها می‌توانند تنها ۲۱ میلیارد واحد از این دارایی دیجیتال را استخراج کنند و بیش از ۱۰ میلیارد واحد از آن تا به امروز ماین شده است.

ریون کوین همانند همتای خود بیت کوین، دارای رویداد هاوینگ است. اولین هاوینگ این شبکه در ۲۰۲۲ انجام خواهد شد و پس از آن پاداش دریافتی ماینرها به نصف کاهش می‌یابد.

شمارشگر هاوینگ ریون کوین

با آنکه ریون کوین توکن‌سوزی ندارد، در سال ۲۰۲۰ مشخص شد که هکرها از طریق یک آسیب‌پذیری[13]، میزان استخراج ریون کوین را افزایش داده‌اند. به همین دلیل تیم توسعه ریون ۲.۸ میلیون کوین به‌دست‌آمده از طریق این هک را سوزاند. بنابر گفته تیم ریون کوین حفظ ثبات چرخه مالی در شبکه، دلیل این اقدام بوده است.

با آنکه ریون کوین با بیت کوین شباهت‌هایی دارد، سازندگان این شبکه بلاک چینی تصمیم گرفتند برای برقراری تساوی میان استخراج‌کنندگان دستگاه‌های پرمصرف ای‌سیک را از فرایند استخراج خارج کنند. باید یادآور شد که این شبکه از تابع هشی دیگری به‌جای SHA-256 استفاده می‌کند.

KAWPOW نام الگوریتم جدیدی بود که تیم توسعه ریون کوین آن را جایگزین X۱۶R و X16RV2 کرد و به این ترتیب علاوه بر امنیت بیشتر شبکه، دست استخراج‌کنندگانی که از دستگاه‌های ای‌سیک استفاده می‌کردند نیز از این شبکه کوتاه شد.

افرادی که کامپیوترهای خانگی با کارت‌‌های گرافیک قدرتمند با حداقل ۱۰ گیگابایت حافظه VRAM برای سیستم عامل ویندوز و ۸ گیگابایت VRAM برای سیستم عامل لینوکس داشته باشند، می‌توانند در استخراج این ارز دیجیتال مشارکت کنند. اگرچه باید توجه داشت برای سودآوری بیشتر بهتر است از چند کارت گرافیک یا اصطلاحاً ریگ (Rig) کارت‌های گرافیک برای استخراج ریون کوین استفاده کرد.

در زمان نگارش این مقاله قیمت این ارز دیجیتال در محدوده ۰.۰۹۵ تا ۰.۰۹۶ دلار در نوسان است.

مشخصات و ویژگی‌های ریون کوین:

  • الگوریتم استخراج: KawPow
  • پاداش بلاک: ۵,۰۰۰ کوین
  • زمان هر بلاک: ۱ دقیقه
  • استخرهای استخراج: 2Miners ،Flypool ،Miningpoolhub
  • سخت‌افزار مناسب برای استخراج: ریگ کارت‌های گرافیک قدرتمند
  • تاریخ ساخته‌شدن بلاک اولیه (Genesis Block): ۳ ژانویه سال ۲۰۱۸

بیم

بیم (Beam) را می‌توان یک پلتفرم امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای (DeFi) دانست که علاوه بر داشتن ویژگی مقیاس‌پذیری، روی ترکیبی از بلاک چین‌های LelantusMW و Mimblewimble راه‌اندازی شده است.

در ابتدا تصور می‌شد تراکنش‌های بیت کوین غیرقابل رهگیری هستند؛ اما بررسی‌های بیشتر نشان داد که می‌توان تراکنش‌ها را تا رسیدن به فرستنده دنبال کرد. بر همین اساس حریم خصوصی کاربران به خطر می‌افتاد و نیاز بود تا شبکه‌هایی با امکان مخفی‌سازی جزئیات تراکنش ایجاد شوند تا بتوانند این مشکل را حل کنند.

ارزهای دیجیتالی مانند بیم نیز دقیقاً به همین دلیل به وجود آمده‌اند. هدف آنها این بود که تراکنش‌ها و هویت کاربران، چه فرستنده و چه گیرنده تا حد امکان محفوظ و ناشناس نگه داشته شود. بیم را هم می‌توان جزو دسته پرایوسی کوین‌ها به‌حساب آورد، با این تفاوت که این دارایی دیجیتال نقش مهمی نیز در امور مالی غیرمتمرکز ایفا می‌کند.

بیم هم مانند ریون کوین در برابر دستگاه‌های استخراج‌کننده ای‌سیک مقاوم بوده و امکان ماین‌کردن را از این نوع دستگاه‌ها سلب کرده است. دلیل این موضوع به الگوریتم استفاده‌شده در بیم باز می‌گردد. این الگوریتم بر پایه EquiHash بوده و به‌جای استفاده از دستگاه‌های پرمصرف ای‌سیک، فرایند استخراج با کارت‌های گرافیک را فراهم کرده است.

بر اساس گفته‌های تیم توسعه بیم، می‌توان این ارز دیجیتال را با استفاده از یک کارت گرافیک با حداقل ۳ گیگابایت حافظه VRAM استخراج کرد. ارز دیجیتال بیم بر اساس رده‌بندی سایت کوین مارکت کپ در جایگاه ۴۹۸ قرار داشته و قیمت آن در زمان نگارش این مطلب در حوالی ۰.۸۱ دلار بوده است.

مشخصات و ویژگی‌های بیم:

  • الگوریتم استخراج: BeamHash III
  • پاداش بلاک: ۴۰ کوین
  • زمان هر بلاک: ۱ دقیقه
  • استخرهای استخراج: 2Miners ،۲Miners SOLO ،Flypool
  • سخت‌افزار مناسب برای استخراج: کامپیوتر‌های خانگی با کارت گرافیک متوسط به بالا (حداقل ۳ گیگابایت VRAM)
  • تاریخ ساخته‌شدن بلاک اولیه (Genesis Block): ۴ ژانویه سال ۲۰۱۹

اتریوم کلاسیک

اتریوم کلاسیک (Ethereum Classic) در واقع بازمانده اولیه شبکه اتریوم است. پس از رویداد هک DAO و مشکلاتی که گریبان‌گیر شبکه اتریوم بود تیم توسعه توانست با انجام یک هارد فورک قضیه هک را حل‌وفصل کند.

اگرچه این موضوع موجب دو دستگی و اختلاف‌نظرهای متعددی میان هواداران این شبکه شد، از آنجا که هک انجام‌شده می‌توانست ماهیت و بقای اتریوم را به‌خطر بیندازد بنابراین وقوع چنین رویدادی الزامی بود.

پس از آنکه بیشتر توسعه‌دهندگان به بستر جدید این شبکه مهاجرت کردند، آنچه از هاردفورک شبکه اتریوم باقی مانده بود با نام اتریوم کلاسیک شناخته شد. با اینکه تغییر بزرگ و انتقال اکثر اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز (DApp) به شبکه جدید اتریوم انتقال یافت، اتریوم کلاسیک با وجود موضوعات فراوان همچنان به مسیر خود ادامه داده است و همچنان در فهرست پرسودترین ارزهای دیجیتال برای استخراج قرار دارد.

شباهت در زبان برنامه‌نویسی، الگوریتم استخراج، اجرای قراردادهای هوشمند و ویژگی‌های دیگر موجب‌ شده که هنوز هم بسیاری نسبت به اتریوم کلاسیک و استفاده از شبکه و ارز دیجیتال آن خوش‌بین باشند.

اتریوم کلاسیک مانند اتریوم از الگوی یکسانی برای استخراج بهره می‌برد. بنابراین استفاده از ریگ‌ کارت‌های گرافیک می‌تواند گزینه مناسبی برای استخراج اتریوم کلاسیک باشد.

باید به موضوع توجه داشت که حرکت شبکه اتریوم به سمت استفاده از اثبات سهام به‌جای اثبات کار عملاً تأثیری در روند اتریوم کلاسیک نداشته و این شبکه تا زمانی که تیم توسعه نظر خود را تغییر ندهد، همچنان با الگوریتم اجماع به کار خود ادامه خواهد داد.

در حال حاضر این ارز دیجیتال در جایگاه ۳۶ سایت کوین مارکت کپ قرار داشته و قیمت آن حوالی ۳۹ تا ۴۰ دلار نوسان می‌کند.

مشخصات و ویژگی‌های اتریوم کلاسیک:

  • الگوریتم استخراج: EtHash
  • پاداش بلاک: ۳.۲ کوین
  • زمان هر بلاک: ۱۵ ثانیه
  • استخرهای استخراج: 2Miners ،Ethermine ،F2Pool
  • سخت‌افزار مناسب برای استخراج: ریگ کارت‌های گرافیک قدرتمند یا کارت‌ گرافیک با ۱۰ گیگابایت VRAM به‌بالا
  • تاریخ ساخته‌شدن بلاک اولیه (Genesis Block): ۳۱ ژوئیه سال ۲۰۱۵

فیرو

Zerocoin یا زی‌کوین با نام جدید فیرو (Firo)، یکی دیگر از پرایوسی کوین‌ها است. این ارز دیجیتال تمرکز ویژه‌ای به پرداخت‌های ناشناس و مفهوم کلی پول دیجیتال خصوصی دارد. یکی از دستاوردهای مهم فیرو ساخت پروتکل حریم خصوصی با نام لِلانتوس اسپارک (Lelantus Spark) است. این پروتکل به کاربران اجازه می‌دهد تا تراکنش‌های خود را در مدت زمان کوتاه و بدون نیاز به ایجاد چارچوب‌های اعتماد‌سازی به شکل کاملاً محرمانه و ناشناس به انجام برسانند.

از طریق این پروتکل می‌توان با دریافت کوین و سوزاندن و ضرب کردن مجدد آن تمامی آثار و امکان رهگیری را از بین برد. این پروتکل از قابلیتی تحت عنوان Spark Addresses بهره می‌برد که قادر است آدرس‌های تراکنش‌ها را بدون به‌خطر انداختن حریم شخصی افراد، به‌شکل عمومی منتشر کند. این آدرس‌ها در بلاک چین قابل‌ردیابی نبوده و مقادیر انتقال‌یافته و حریم خصوصی ارسال‌کننده و دریافت‌کننده به‌طور کامل حفظ می‌شود.

فیرو از نظر تعداد ارز بومی خود تقریباً شبیه بیت کوین است. در کل ۲۱ میلیون و چهارصد هزار واحد از ارز دیجیتال فیرو وجود خواهد داشت و این تعداد در حال حاضر و با استخراج‌های انجام گرفته به‌ بیش از ۱۲ میلیون واحد رسیده است. فیرو از جهت دیگری هم به بیت کوین شباهت دارد و آن رخداد هاوینگ است که آن هم هر چهار سال یکبار انجام می‌شود.

این ارز دیجیتال در حال حاضر در رتبه ۵۱۲ رتبه‌بندی سایت کوین مارکت کپ قرار داشته و قیمت آن در زمان نگارش این مقاله در حوالی ۶.۵ دلار بوده است.

مشخصات و ویژگی‌های فیرو:

  • الگوریتم استخراج: اثبات درخت مرکل (MTP)
  • پاداش بلاک: ۱۲.۵ کوین
  • زمان هر بلاک: ۱۰ دقیقه
  • استخرهای استخراج: 2Miners ،woolypooly ،mintpond
  • سخت‌افزار مناسب برای استخراج: CPU و کارت‌های گرافیک قدرتمند
  • تاریخ ساخته‌شدن بلاک اولیه (Genesis Block): ۳۱ اکتبر سال ۲۰۱۴

اِرگو

ارگو (Ergo) را می‌توان یک بلاک چین قابل برنامه‌ریزی دانست. مانند اتریوم که توسعه‌دهندگان می‌توانند اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز خود را روی اتریوم ایجاد کرده و توسعه دهند. ارگو نیز دقیقاً همین قابلیت را در اختیار کاربران قرار می‌دهد؛ اما با یک تفاوت بزرگ و آن نداشتن هزینه گس[14] (Gas Fee) است.

به‌عبارتی، ارگو ترکیبی از قابلیت‌های ارزهای دیجیتال بزرگ است. گسترش پروژه‌های دیفای، وجود الگوریتم اجماع بهینه اثبات کار و ایجاد سازوکاری که دستگاه‌های ماینر ای‌سیک و استخرهای بزرگ نتوانند در فرایند استخراج این ارز دیجیتال دخیل باشند، همگی حاکی از آن است که ارگو می‌خواهد با استفاده از ویژگی‌های کلیدی دیگر ارزهای دیجیتال، مسیری متفاوت را طی کرده و اشکلات و ایرادات آنها را تکرار نکند.

برای معرفی بهتر ارز دیجیتال ارگو بهتر است به توصیف سازندگان این شبکه بلاک چینی در مورد آن اشاره کنیم:

اِرگو ویژگی‌های رمزنگاری پیشرفته و عملکرد کاملاً تازه‌ای از دیفای را روی پایه‌های مستحکم یک دهه تئوری و توسعه بلاک چین‌ها بنا نهاده است.

رویکرد تحقیقی، تعامل با تیم توسعه کاردانو، حمایت و پشتیبانی از توکن‌های غیرمثلی[15] (NFT) و بسیاری از ویژگی‌های دیگر موجب شده تا ارگو به گزینه مناسبی برای ماینرها و توسعه‌دهندگان تبدیل شود و در عین حال بتوان آن را جزو پرسودترین ارزهای دیجیتال برای استخراج به حساب آورد.

بلاک چین ارگو برای آنکه دچار مشکلات تورمی نشود، به‌جای استفاده از فرایند هاوینگ، قرار است طی ۸ سال پاداش تولید بلاک در این شبکه را به صفر برساند. به این معنا که پس از ۲ سال ابتدایی راه‌اندازی این شبکه هر سه ماه یکبار ۳ واحد از پاداش بلاک کسر خواهد شد. سرانجام پس از گذشت ۸ سال و تولید بیش از ۹۷ میلیون واحد از ارز بومی ارگو، پاداش تولید بلاک برای ماینرها به صفر خواهد رسید.

با این حال، این موضوع پایان کار ماینرها نخواهد بود، بلکه از آن مقطع به بعد، آنها هزینه‌های تراکنش‌ها و اجاره ذخیره‌سازی (Storage Fee) ارز ارگو را دریافت خواهند کرد. ارز ارگو در حال حاضر در رتبه ۳۰۵ میان ارزهای دیجیتال قرار داشته و قیمت آن در حوالی ۶.۰۷ دلار بوده است.

مشخصات و ویژگی‌های اِرگو:

  • الگوریتم استخراج: Autolykos v۲
  • پاداش بلاک: ۶۷.۵ کوین
  • زمان هر بلاک: ۲ دقیقه
  • استخرهای استخراج: 666pool ،herominers ،nanopool
  • سخت‌افزار مناسب برای استخراج: کارت‌های گرافیک میان‌رده با ۴ گیگابایت VRAM به بالا
  • تاریخ ساخته‌شدن بلاک اولیه (Genesis Block): ۱ ژوئیه سال ۲۰۱۹

جمع‌بندی

با ظهور فناوری‌های جدید، فضای استخراج ارزهای دیجیتال دائما در حال تغییر است. ماینرها همواره به‌دنبال بررسی فضا و بهینه‌سازی استراتژی‌های استخراج خود هستند. با آنکه سود ماینینگ نسبت به کارهای دیگر مانند هودل[16] (Hodl) یا سهام‌گذاری[17] (Staking) بیشتر است، باید دقت داشت که این زمینه نیازمند دانش و آگاهی کامل است.

انتخاب پرسودترین ارزهای دیجیتال، گزینش صحیح قطعات و دستگاه‌های موردنیاز برای ماینینگ، بررسی میزان هش ریت و برق مصرفی، مقایسه استخرهای استخراج و بررسی میزان شفافیت و نرخ موفقیت از جمله مواردی هستند که هر ماینری باید به آنها توجه داشته باشد.

همان طور که پیش‌تر به آن اشاره کردیم، بیشتر ارزهای جدیدی که با الگوریتم اجماع اثبات کار وارد این عرصه می‌شوند، به‌دنبال آن هستند که با کنارگذاشتن دستگاه‌های ای‌سیک فضا را رقابتی‌تر کرده و فرصت را برای کاربرانی که دستگاه‌های قدرتمندی هم ندارند، فراهم کنند.

آیا شما هم تجربه استخراج ارزهای دیجیتال را داشته‌اید؟ به‌نظر شما کدام ارز با توجه به پارامترهای مختلف، گزینه مناسب‌تری برای استخراج است؟

به مطلب "" رای دهید:

References

  1. ^ای سیک (ASIC) چیست؟ (arzdigital.com)
  2. ^آموزش استخراج بیت کوین + معرفی بهترین دستگاه‌های ماینینگ (arzdigital.com)
  3. ^ماشین حساب استخراج ارزهای دیجیتال؛ محاسبه سودآوری ماینینگ (arzdigital.com)
  4. ^هش ریت (HashRate) یا قدرت هش چیست؟ + ویدئو (arzdigital.com)
  5. ^لیست دستگاه‌های استخراج ارز دیجیتال + قیمت و سودآوری (arzdigital.com)
  6. ^استخر استخراج یا استخر ماینینگ (Mining Pool) چیست؟ (arzdigital.com)
  7. ^هاوینگ بیت کوین چیست و چه تاثیری بر قیمت دارد؟ (arzdigital.com)
  8. ^کوین مارکت کپ (coinmarketcap.com)
  9. ^ویتالیک بوترین کیست؟ دانستنی‌هایی درباره‌ی خالق اتریوم (arzdigital.com)
  10. ^اتریوم 2.0 چیست؟ ؛ هر آنچه باید بدانید (arzdigital.com)
  11. ^چرا همه سایت‌های استخراج ابری دوج کوین کلاهبرداری هستند؟/ استخراج ترکیبی (Merged Mining) چیست؟ (arzdigital.com)
  12. ^آشنایی با پرایوسی کوین ها ، ارزهای دیجیتال حریم خصوصی محور (arzdigital.com)
  13. ^آسیب‌پذیری (fullycrypto.com)
  14. ^گس (Gas) در اتریوم چیست؟ راهنمای جامع (arzdigital.com)
  15. ^توکن غیرمثلی (Non-fungible token) یا NFT چیست؟ (arzdigital.com)
  16. ^هودل (HODL) چیست؟ + ۵ اصطلاح عامیانه دیگر (arzdigital.com)
  17. ^استیکینگ یا سهام‌گذاری؛ آموزش کامل + معرفی ارز دیجیتال (arzdigital.com)

منبع

پیشنهادات امروزمون چیه؟

ads
ads2